Compact Spelen

 

“Compact Spelen”
Door competitiewedstrijden minder lang te laten duren zijn competitiespelers o.a. minder tijd kwijt aan het spelen van wedstrijden en zijn de banen minder lang bezet door competitieteams. Hierdoor kan er meer recreatief gespeeld worden en er kunnen meer competitieteams op een en dezelfde dag spelen. Maar wat houdt “Compact Spelen” dan eigenlijk in?

“Compact Spelen” houdt in dat het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) wordt gespeeld in plaats van een volledige derde set. Dat de partijen hierdoor minder lang gaan duren spreekt voor zich.

Is “Compact Spelen” verplicht? Het antwoord is “Nee”. De keuze van “Compact Spelen” is aan de thuisspelende clubs. Elke club kan zelf bepalen of “Compact Spelen” wordt ingevoerd bij de thuiswedstrijden op een bepaalde dag. De Verenigingscompetitieleider (VCL), in ons geval Carla Plat, dient aan het begin van het seizoen, uiterlijk 8 dagen voor de competitie begint, bij de KNLTB aan te geven op welke competitiedagen er gebruik wordt gemaakt van “Compact Spelen”.
Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden dat er op de zaterdag “Compact Gespeeld” wordt, op de zondag niet en op de dinsdag weer wel. Op de dagen dat er gekozen wordt voor “Compact Spelen” geldt dit voor alle “thuisspelende” teams. Als er niet voor “Compact Spelen” gekozen wordt gelden dus de oude regels. T.z.t. zullen onze competitieteams door Carla benaderd worden met de vraag of ze bij thuiswedstrijden “Compact  Spelen” willen invoeren.