Heren Zondag 1 35+

Zondag heren 1 speelt in de 1e klasse afdeling 4.
Dit team bestaat uit de volgende spelers:
-Aart Withaar
-Rens Koene
-Kees Koene
-Jochem Plat.

Klik hier voor een link naar het wedstrijdschema en de standen.

26 mei Nagele 1  – Steenwijk 1  5-1

Afgelopen zondag stond voor het 1e Herenteam 35+ de belangrijke wedstrijd tegen Steenwijk op het programma. Belangrijk, omdat deze laatste wedstrijd de beslissing zou gaan brengen in de strijd om het kampioenschap. Het was ongemeend spannend aan kop want wij stonden samen met Annen op een gedeelde 1e plaats. Wel hadden we 2x gewonnen van Annen dus bij een gelijke stand zou dit in ons voordeel uitpakken. Steenwijk was wel een gevaarlijke tegenstander want die hadden ons eerder in de competitie al op onze 1e en enige nederlaag getrakteerd.

De prognose vooraf van onze captain was een 5-1 overwinning met de aantekening dat dit ook nodig zou zijn omdat hij verwachtte dat Annen ook met 5-1 Siddeburen zou gaan kloppen. Maar daar moest eerst nog wel even flink voor gestreden worden.

Captain Aart gaf het goede voorbeeld. Hij klopte tegenstander Jan in 2 straight sets en liet opnieuw blijken dat hij piekt als het echt nodig is! Jochem was ondertussen in felle strijd met tegenstander Wouter. Dit bleek opnieuw een lastige en goede tegenstander. Maar ook nu trok Jochem aan het langste eind door het karwei in 3 sets te klaren. Tussenstand 2-0, we waren goed op weg.

Hierna Kees en Rens de baan op. Kees dacht nog wat recht te zetten na zijn nederlaag in Steenwijk tegen zijn tegenstander Theo. Maar van die aspiraties kwam helaas weinig terecht en Kees werd in 2 sets verslagen. 2-1. Rens was ondertussen voortvarend van start gegaan tegen Sjon, maar na winst in de 1e set begon de machine wat te haperen. En dan klopt er nog weinig van het spel van Rens. Toch wist hij uiteindelijk ook de 2e set naar zich toe te trekken. 3-1 na de enkelspelen.

Om de voorspelling van Aart uit te laten komen zouden de dubbelspelen dus gewonnen moeten worden. Aart en Kees tikten hun tegenstanders vrij eenvoudig van de baan dus lag alle druk bij Jochem en Rens. De 1e set werd door Steenwijk gewonnen, maar dat is dit seizoen een gewoonte geworden. Bijna alle dubbels van het duo eindigden in een 3-setter dus ze waren daardoor niet echt uit het veld geslagen. Bovendien was de opdracht van de captain duidelijk, winnen! De 2e set ging inderdaad naar Jochem en Rens en moest opnieuw een super tiebreak de beslissing brengen. Ook daarin is dus de nodige ervaring opgebouwd en daarbij is het belangrijk gebleken om direct een voorspong te pakken want voor je het weet is de tiebreak gespeeld. Binnen no time stond het 6-0 voor het Nageler duo. Steenwijk kwam terug tot 6-3 maar daarna pakten we door en werd het 10-4 en dus winst.

Captain Aart had wederom juist voorspeld. Ondertussen was al bekend geworden dat Annen 1 punt had verspeeld en dus was het kampioenschap in de 1e klasse een feit! En dat zou in principe betekenen dat het Heren 1 team volgend seizoen in de Hoofdklasse gaat uitkomen…. Of toch niet? Tijdens het seizoen is er tijdens de lange autoritten naar onze tegenstanders veelvuldig gefilosofeerd over het volgend seizoen. Een aantal spelers heeft te maken met PHPD (pijntje hier, pijntje daar) maar ook chronische klachten gaan hun tol eisen na jaren op dit niveau gespeeld te hebben. En wat is er mooier dan stoppen op je hoogtepunt, kampioen in de 1e klasse? Na afloop kwam het thema uiteraard opnieuw ter sprake maar in de euforie en onder het genot van een aantal drankjes wordt er dan al weer driftig gespeculeerd. Contracten moeten open gebroken worden, er moet (voor de reservebank) wellicht wat spelersmateriaal ingekocht worden, vanwege de te verwachten lange afstanden zullen we moeten overnachten enz. enz. De beslissing is nog niet genomen, eerst zal er nog pittig geëvalueerd worden en zal onze belangrijke sponsor, Alfred, ook een belangrijke stem hebben. En bovendien een jaartje spelen op Hoofdklasse niveau is natuurlijk ook wel een uitdaging… We zullen ons beraden en er zal uiteindelijk wel een “verstandig” besluit uitkomen. Vooralsnog kunnen we eerst nog even genieten van ons kampioenschap want dat had menigeen, en wij als team zeker niet, verwacht!

19 mei Siddeburen 1 – Nagele 1 2-4

OP POLE POSITION DE LAATSTE RONDE IN

Afgelopen zondag stond de verre uitwedstrijd tegen Siddeburen op het programma. De aanvangstijd stond op 13 uur en dat kwam menig speler prima uit. Onze captain voorspelde een 2-4 winst en zo geschiedde. Met nog 1 wedstrijd te gaan in deze 1e klasse staan we op poleposition. Is er tennisgeschiedenis in de maak met promotie naar de hoofdklasse? Volgende week weten we meer als we thuis aantreden tegen Steenwijk, het zal ongetwijfeld spannend worden.

We begonnen in het zonovergoten Siddeburen met vier enkels tegelijk. Rens zat enkele weken geleden in een dipje, maar harkt de punten weer aardig binnen de laatste tijd. Zo ook vandaag 2-6 4-6 winst. Kees is in zijn enkels op zijn geliefde gravel onverslaanbaar, alleen op het kunstgras van Steenwijk ging hij onderuit. Vandaag gravel, dus winst: 4-6 3-6. Aart speelde vandaag tegen Henk en hij moest het onderspit delven: een 6-1 6-1 nederlaag. Jochem speelde tegen oude bekende Olivier. De eerdere twee ontmoetingen werden in 3 sets door deze Fransman gewonnen. Maar na afloop van de laatste ontmoeting versprak hij zich en vertelde hij met wat voor type spel hij het meeste moeite had. Enfin, deze tactiek werd door Jochem daar waar mogelijk toegepast: 4-6 3-6 winst. Welke tactiek vertellen we nog even niet, want misschien dat Annen meeleest. Een 1-3 voorsprong na de enkels.

Sponsor Alfred van GlasGarage was weer van de partij op de motor en dat geeft nog meer energie om partijen naar een goed einde te brengen. Al viel hij in het niet bij het vele thuispubliek. De sponsor zal ongetwijfeld blij zijn een meerjarig contract te hebben afgesloten. Want als eventueel de hoofdklasse wordt gehaald, staan er vele sponsors te springen een team in te lijven. Het vertrouwen dat hij al die jaren in zijn jongens had, zou zo maar eens met klinkende munt kunnen worden uitbetaald.

Dan de dubbels. Aart en Kees moesten even op gang komen maar knokten zich terug en pakten een belangrijk punt: 4-6 2-6 winst. Toen zij terugliepen stond het op baan 1 6-8 voor Rens en Jochem in de beslissende match tiebreak. Een 1-5 overwinning was binnen hand bereik… Maar het liep even anders, de laatste 4 punten gingen naar Henk en Olivier: 2-6 6-3 10-8.

Na vijf speelronden staan we dus boven aan met 5 gespeeld en 17 punten. Annen is 2e met ook 17 punten, maar heeft minder winstpartijen dan Nagele. Steenwijk en Siddeburen volgen op respectievelijk 14 en 12 punten

Programma zondag 26 mei:

Nagele – Steenwijk en Annen – Siddeburen. LET OP: anders dan op de KNLTB site staat spelen we dus thuis omdat de wedstrijden tegen Steenwijk zijn omgedraaid. Aanvang 10 uur in Nagele. En we kunnen de support weer goed gebruiken! Het team zal aanstaande week de rust-arbeidsverhouding weer goed in acht nemen en via Olivier kwamen we achter het nummer van een goede osteopaat. Alles om volgende week “tobfit” aan de start te staan, op zoals gezegd poleposition. Nog één keer het gaspedaal intrappen en wie weet!

12 mei 2019 Nagele – Annen  4 – 2

Met 4 ploegen in de competitie welke na 4 competitieronden nagenoeg hetzelfde aantal punten hebben kan het eigenlijk niet spannender. Vandaag kwamen de mannen van Annen op bezoek.

Als eerste mochten Kees en Aart de baan op, Kees  legde een foutloze partij op de mat en liet zijn tegenstander gedesillusioneerd achter; 6 -3  6 – 1. Aart begon voortvarend maar, ook nu weer, begon de motor al weer snel te haperen; 6 -3  0 -6  3 -6.

Rens mocht vandaag, evenals Kees, tegen dezelfde speler tennissen als in onze uitwedstrijd. Was dit een voordeel? Ja, dat was het, als amateurpsycholoog van de koude grond voelde hij aan dat hij, net zoals in Annen, op het nippertje kon winnen;  4 – 6  7 – 6  6 – 4.

Dan Jochem, na teamoverleg werd er besloten dat Jochem vandaag maar eens een uurtje later moest beginnen, elk uurtje rust is voor onze kopman meegenomen.  Stoïcijns spelend als altijd werd zijn tegenstander aan de kant gezet; 6 – 3  6 – 4. De dubbelpartij van Kees en Aart was niet om over naar huis te schrijven, dus dat hebben we ook maar niet gedaan±  2 – 6  2 – 6.

Jochem en Rens kenden geen genade met hun tegenstanders; 6 – 1  7 – 6. Ondanks blessureperikelen  werd in de nazit nogmaals afgesproken dat we kostte wat kost de competitie met z,n vieren gaan uitspelen,  dus daar gaan we dan ook voor. Veel dank gaat uit naar onze hondstrouwe sponsor  ,,GLASGARAGE,, Alfred, ook vandaag was hij weer de gehele dag aanwezig en werden we voorzien van nieuwe tennisbroeken.. grote klasse. Verder willen we alle toeschouwers bedanken die vandaag aanwezig waren, het geeft sfeer en het tennist veel leuker.. A.s zondag Siddeburen uit, aanvang 13.00 uur, en ook daar is support van harte welkom. ( t is redelijk in de buurt, als je in de auto zit ben je er zo….)

18 April 2019: Nagele – Steenwijk  2-4 

Steenwijk “thuis”

Het paasweekeinde is voor de heren van Nagele 1 al jaren een flinke puzzel. Is het niet een Koopmaandag, dan is het wel een Familieweekend wat zorgt dat er de nodige aanpassingen moeten worden gedaan. Zo ook dit seizoen. Maar daar hebben we onze Captain Zero voor om dat weer keurig te regelen en zo toogden we afgelopen donderdagavond naar Steenwijk om de lastige wedstrijd op kunstgras te gaan spelen. De thuiswedstrijd werd omgezet in een uitwedstrijd.

We begonnen met de dubbels zodat alle 4 de spelers tegelijk konden beginnen en het later op de avond makkelijker was om 4 banen te benutten voor de enkelpartijen. Het 1e dubbel bestond uit Jochem en Rens en zij waren gebrand om toch weer eens samen de punten binnen te slepen. Maar ze stonden tegenover een ervaren dubbel en de 1e set ging dan ook vrij eenvoudig met 6-3 naar Steenwijk. Maar Jochem en Rens bleven in de 2e set gelijke tred met hun tegenstanders houden en bleven “ in de set” zoals dat dan heet. Uiteindelijk moest een tie-break de beslissing brengen en die werd door Jochem en Rens binnen gesleept. Een super tie-break moest de beslissing brengen. Daarin moet je vanaf het begin scherp en gefocust zijn want voordat je het weet kijk je tegen een te grote achterstand aan. Jochem en Rens begonnen voortvarend en namen een 5-1 voorsprong. Maar de tegenstanders kwamen goed terug en stonden plots met 7-6 voor. Alle hens aan dek en volop spanning maar uiteindelijk wisten Jochem en Rens deze set toch met 10-7 in de super tie-break binnen te slepen.

Ondertussen waren Kees en Aart ook al klaar. Zij konden helaas geen potten breken en verloren met 4-6, 2-6. Tussenstand 1-1 na de dubbels. Sponsor Alfred was uiteraard ook weer als toeschouwer van de partij en had er eigenlijk wel goede hoop op dat deze partij gewonnen zou worden.

Direct maar door met de enkelpartijen want het was ondertussen al wel half 10 geworden. Op 1 Jochem tegen een gevaarlijke tegenstander. Captain Aart had nog voorgesteld om zich op te offeren, maar Jochem wimpelde dat toch maar af want zo zei hij “ik ga voor de mooie partijen”. Zo gezegd, zo gedaan en Jochem is bovendien 1 van de beste spelers uit deze competitie en hoeft ook eigenlijk voor niemand bang te zijn. Uiteindelijk werd het een spannende 3-setter die door Jochem werd gewonnen: 6-3, 3-6, 6-4.

Op 2 was Kees ondertussen ook tegen een lepe tegenstander bezig. Kees tot nog toe ongeslagen in de enkel moest echter nu zijn meerdere erkennen. 4-6, 6-3, 1-6. Aart was toen echter al klaar. De “PHPD” had helaas weer de kop opgestoken en Aart kon het vanavond niet bolwerken en werd met 0-6, 3-6 naar huis gestuurd.

De 4e enkelpartij werd ook een 3-setter. Rens was enorm gemotiveerd na de totale off-day die hij de vorige week had gehad, maar ook door de winst in de 1e dubbelpartij. Ondanks het feit dat de analyse van vorige week uitwees dat het waarschijnlijk toch wel aan het materiaal van Rens lag verscheen hij gewoon met ongewijzigd materiaal aan de start. Materiaalman Kees wenste niet aan alle gekkigheid mee te doen en dwong Rens om gewoon te blijven doen. Niks geen excuses, niks niet à la Barney acuut stoppen, gewoon lekker door meppen met een kilootje of 25 (?). Rens bleek zijn vormcrisis toch iets te boven te zijn en bood goed tegenstand. Uiteindelijk moest hij wel het onderspit delven en om 23.15 uur stapte hij helaas met een nederlaag in 5-7, 7-6, 1-6 van de baan.

Eindstand 2-4 in het voordeel van de “thuis” ploeg. Halverwege de competitie hebben we nu alle uitslagen gehad; 1 x winst, 1 x gelijk en 1 x verloren. Het is moeilijk te voorspellen waar we zullen eindigen alhoewel we nu nog wel 2 thuisduels hebben. Het is in ieder geval wel een leuke, spannende competitie met gelijkwaardige tegenstanders. Er wordt door de spelers (achteraf) wel volop geanalyseerd wat de redenen voor een verliespartij zijn. Ook hier is alles al voorbijgekomen; fysieke gesteldheid, gesteldheid van de baan (“pleuris kunstgras”), gesteldheid van het materiaal enz. enz. Maar uiteindelijk is de conclusie altijd dat de jaren wel gaan tellen….  En vooral de dag nà de wedstrijd. We hebben allemaal wat langer tijd nodig om, of niet helemaal, te herstellen. Trainingen schieten er daardoor bij in, om toch maar weer fit genoeg te zijn voor de zondag. We hebben nu 3 weken om van alle pijntjes en mankementen te herstellen en gaan ervan uit dat we dan weer volledig opgeladen zijn voor het slot van de competitie. Geen excuses meer, maar gewoon lekker tegen een balletje slaan en van het spelletje genieten. Dat is toch waarom we het zo graag doen en zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

14 April 2019 Nagele 1- Siddeburen 1 3-3

Federer-Raikonen-Barney!

Voorafgaand aan deze wedstrijd was besloten om de trainingen deze week over te slaan. De kunst bij 35 plus is om “de momenten” te kiezen. Rust en een intensieve trainingen wisselen zich daar bij af.

Achteraf moeilijk te bepalen of dit de juiste keuze was. Laten we beginnen bij de uitslagen.

Jochem moest op één tegen “angstgegner”  Olivier. Deze international van Sidderburen is een echte klasbak want hij wist net als vorig jaar van Jochem te winnen. Dit gebeurde wederom in 3 sets en was absoluut een bekijkenswaardige wedstrijd. Op twee wist Kees, in twee sets, zijn tegenstander opzij te zetten en de tussenstand was 1-1. Aart begon, na de nodige bakkies koffie, aan zijn wedstrijd en was zeer gebrand om vandaag een goed resultaat neer te zetten. Dit lukte hem en zijn winstpartij zorgde voor een 2-1 voorsprong. “Vaste waarde” Rens, op vier, ging na een ultieme voorbereiding vol goede moed van start. Hier lag waarschijnlijk ook het probleem want hij verloor in twee sets. Tussenstand 2-2. De dubbels: Jochem en Kees op één en Aart en Rens op twee. Van te voren wisten we dat,na  winst in deze wedstrijd , het kampioenschap binnen  handbereik zou liggen. Jochem en Kees wisten de overwinning binnen te halen maar Aart en Rens lukte het, deze middag, niet. Einduitslag 3-3.

Uiteindelijk hebben we alles nog in eigen hand en gaan zeker proberen om een maximaal resultaat te bewerkstelligen.

Genoeg zakelijk gereutel want jullie vragen je vast af wat “de kop” boven dit stukje nu betekend. Er waren genoeg opties voor een eventuele kop, alleen waren die “ te voor hand liggend”.

Allereerst Federer, want dat is onze Jochem. Bijna altijd heel erg goed maar toch kan hij ook wel eens verliezen. Mooie techniek gecombineerd met een goede winnaarsmentaliteit en goeie gast om in je team te hebben. Raikonen is onze Aart. Heel goede wedstrijdtennisser  maar als  het lichaam(auto) niet wil gaat het gewoon niet lukken. Er zit zoveel meer in maar ja….gaat nog komen.

Dan onze Barney, dit moet Rens zijn. Altijd vaste waarde op 4, maar misschien gaan de jaren tellen. Zoekend  in zijn materiaal (racket/bespanning etc.)  blijft vooralsnog proberen . Aan de relationele sfeer zal het bij hem niet liggen. A.s. donderdagavond gaan we onze wedstrijd, van 2e paasdag, alvast in Steenwijk spelen en hopen enkele antwoorden te krijgen. 

Met een vriendelijke groet,
Kees

7 april 2019 Annen 1- Nagele 1  2-4

Winst in luidruchtig Annen
De eerste speeldag mochten we op bezoek in het mooie Annen en captain Aart had zoals gebruikelijk in zijn wekelijkse whatsapp communiqué een voorspelling gedaan: 2-4 winst. Wie de captain in gedachte had voor de twee nederlagen bleef onduidelijk, maar hij kreeg wel weer gelijk. Er werd met 2-4 gewonnen in een zeer luidruchtig Annen, waar alle registers opengetrokken leken te worden om Nagele uit het spel te halen.

Rens had de opdracht de spelers om 8:45 op te halen. Om klokslag 9 uur werd de schrijver van dit artikel opgepikt. En het beeld was weer vertrouwd. De gebroeders Rens en Kees voorin de auto met uiteraard de zonnebril op. Nu nog even de captain oppikken en de reis kon beginnen. Sowieso weinig veranderingen dit jaar. Wederom de 1e klasse, dezelfde vier spelers, dezelfde captain en ook sponsor Alfred van Glasgarage had voor het komende seizoen weer een verbintenis getekend. Vandaag kwam hij met zijn motor weer langs om te supporteren (top!).

Waar vorig jaar de meeste spelers investeerden in nieuwe materialen, werd dit jaar ingezet op (alternatieve) geneeswijzen. Zo heeft Rens een hometrainer in de woonkamer en Aart een crosstrainer op zolder. Maar de captain doet meer om van zijn PHPD af te komen. Elke dag een eiwit shake en een zelf in elkaar gelaste elektroden band voor een betere doorbloeding van zijn arm. Hoeveel volt hij hier doorheen stuurt is onduidelijk, maar naar later bleek zou dit zo maar eens te veel kunnen zijn.

Goed, er moest getennist worden. Onder schitterende weersomstandigheden en op perfecte gravelbanen trapten Jochem op 1 en Kees op 2 om 10.30 uur af. En ook op het hoofdveld van de plaatselijke voetbalvereniging werd al een potje gespeeld. Een veld dat letterlijk twee meter naast de banen ligt, waarover later meer. 

Jochem verloor de 1e set kansloos met 6-2. Zijn tegenstander kwam als een komeet uit de startblokken. Maar in set 2 werd de tactiek omgegooid. Diep terugbrengen, soms wat hoog, de rally’s aangaan was het devies. En toen dit ook nog vrijwel foutloos gebeurde werd de tegenstander radeloos en was hij plots gezien. Set 2 en 3 gingen met 0-6 0-6 naar Jochem.

Kees maakte er een marathonpartij van tegen Rob.  De 1e set met 5-7 voor Kees, de 2e 6-4 voor Rob. Ondertussen liet de buurvrouw de hond uit pal achter de baan, en slingerde de buurman de grasmaaier aan. Kees bleef stoïcijns en sleepte een knappe overwinning uit het vuur ondanks een matchpoint tegen: 7-6 winst in de laatste set. 

Aart, liefkozend Captain Zero genoemd vanwege zijn puntloze vorige seizoen, speelde vandaag in een discotheek. De inloopmuziek van de plaatselijke VV werd namelijk al om een uur of 12 aangegooid voor de wedstrijd Annen 1 – Siddeburen 1. De tijd van discotheken ligt inmiddels achter Aart en hij verloor dan ook met 6-3 6-4. 

Rens had duidelijk geen zin in een 3 setter. Hij speelde vrij vast en ging recht op zijn doel af. Hij verleidde zijn tegenstander de fouten te maken en in straight sets pakte Rens de winst: 6-1 7-6. Rens trok zich niks aan van de vervelende speaker van de voetbalvereniging die op zeer langzame wijze allerlei onzin aan het publiek meedeelde. Wel incasseerde hij nog een setpoint tegen, maar op geraffineerde wijze met een running backhand (foto) pakte hij de tiebreak met 8-6. Zijn broer Kees was overigens meer geïnteresseerd in het voetbal dan in de partij van Rens (zie foto).

Rens slaat winnende punt

Wat is er mooier dan naar een partijtje tennis van je broer te kijken, voetbal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu de dubbels nog. Rens en Jochem speelde een heerlijke 1e set maar konden dit niveau niet vasthouden. 3-6 6-4 10-1 verlies. Ook bij Kees en Aart moest er een wedstrijd tiebreak aan te pas komen. In een wedstrijd waar de nodige vuurpijlen te bewonderen waren ging de winst uiteindelijk naar Aart en Kees: 2-6 6-4 7-10.  Eindstand 2-4 in het voordeel van Nagele. 

Na wat koude biertjes op het zonovergoten terras en een lekkere douche werd eerder dan gebruikelijk het vertrek aangekondigd omdat Marije, de dochter van Rens, jarig was. Wel nodigde hij zijn teamleden uit. In de tuin werd geanalyseerd wie de man van de dag was. Was dit Kees omdat hij zich zo knap wist af te sluiten van alle omgevingsgeluiden en als enige 2 zeges mee naar huis nam? Vorig jaar flirtte hij al even met Emelwerth en vandaag vroeg hij zich af of het ook mogelijk is om individueel aan een competitie mee te doen. Of was het Rens die als enige in straight sets had gewonnen? Maar uiteindelijk ging de eer naar iemand anders: Captain Zero. Hij werd door Rens, Kees en Jochem in het zonnetje gezet voor zijn werk en prestaties als aanvoerder de laatste jaren en dan met name zijn bewezen diensten het afgelopen jaar. De captain kwakkelt met PHPD, maar stelt alles in het werk om fit te worden. De tijd dat hij viertjes en vijfjes van de baan veegde ligt nog niet zo ver achter ons en uiteraard hopen we met zijn allen op een herstel. Daarom werden kosten noch moeite gespaard om een mooi cadeau te regelen als steuntje in de rug (zie foto).

Aart showt cadeau

Goed, het was wederom een mooie dag en om 20.30 uur was een ieder weer thuis. Volgende week Siddeburen thuis! Publiek is welkom, de eerste punten zullen zo rond 10:15/10:30 uur geslagen worden.